16 noiembrie

Merită să îți cumperi o mașină electrică?

Suntem siguri că ați remarcat până acum tendința de pe piața auto de orientare spre mașinile electrice, lucru încurajat și de proiectul „Fit for 55”. Prin acesta, Uniunea Europeană a propus interzicerea de mașini cu motoare termice începând din 2035, făcând un nou pas în direcția ameliorării fenomenului de încălzire globală. 

Atenție! Următoarele cuvinte pot avea un puternic impact emoțional (depinzând de mașinile pe care le preferi de obicei) :) 

La nivelul României, șoferii auto par dispuși să facă această schimbare, dacă ne luăm după vânzările semnificative de mașini electrice care au avut loc la noi în țară în 2022. Noi am cercetat câteva surse și vom încerca să facem o analiză obiectivă a mașinilor electrice: prețuri, întreținere, tips & tricks, alternative și chiar câteva opțiuni de modele.

Se spune că primul pas este și cel mai greu, iar când vine vorba de achiziționarea unei mașini electrice, această zicală pare să se potrivească perfect. Prețul unui asemenea vehicul este relativ mare, chiar dacă putem observa o scădere constantă în ultimii ani. Comparativ cu o mașină cu motor termic, este cu 10-20% mai ridicat.

Prețurile pot pleca de la 20,900eur - pentru o Dacia Spring - sau de la 197,616eur - pentru un Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo. Bineînțeles, opțiunile sunt diverse, fiecare producător încercând să atingă nivelul de confort și de statut cu care și-a obișnuit clientela.

Cum susțin autoritățile promovarea mașinilor electrice?

Guvernul, în inițiativa sa de a sprijini exemplul Uniunii Europene, a creat, prin programul Rabla Plus, posibilitatea de a cumpăra o mașină electrică la un preț mai mic decât al unei mașini clasice nesubvenționate.

Dezavantajele? Cupoanele pentru acest program se dau foarte rapid. De altfel, adaptarea infrastructurii la mașinile electrice este un proces lent, iar stațiile de încărcare curente nu reușesc să facă față numărului de vehicule electrice care circulă deja în România.

Prețurile la energia electrică au crescut. Mai rentează?

În pofida prețurilor crescute la energie, o mașină electrică poate genera un cost de rulare mai avantajos decât mașinile convenționale. Bineînțeles, acesta variază în funcție de model, stil de condus, temperatură exterioară și anotimp, iar prețul pentru un plin este influențat de locul de încărcare. Dacă prin Hidroelectrica se obține un preț de piață de aproximativ 0,7 lei kw/h, la stațiile de încărcare rapidă se poate duce până la 2,7 de lei kw/h.

Poate știi deja, dar e util ca reminder:

  • AC = încărcare la curent alternativ. Adică energia electrică care se transmite eficient către consumator, schimbându-se în mod constant la intervale.
  • DC = încărcare la curent continuu sau încărcarea rapidă (fast charge). De fapt, este vorba despre curentul direct sau energia electrică ce curge într-o singură direcție.

Cea mai avantajoasă opțiune pare a fi încărcarea mașinii electrice acasă, lucru care devine puțin problematic dacă vorbim de costuri. O soluție validă? Panourile fotovoltaice. Statul român desfășoară un program de ameliorare a costurilor și în direcția asta, iar șoferii de mașini electrice pot fi printre cei mai favorizați. O asemenea alegere reprezintă o investiție care poate fi recuperată în jur de 5-7 ani, depinzând de consumul obișnuit, iar garanția este de aproximativ 25 de ani.

Ce presupun costurile de întreținere?

Un alt aspect important al oricărui automobil este (ați ghicit!) costul de întreținere. Datorită numărului mai mic de componente care îl 'pun în mișcare', revizia unui vehicul electric are un cost mai redus decât revizia unei mașini cu motor termic. Pe lângă asta, bateriile electrice sunt modulare, ceea ce înseamnă că dacă apare vreo problemă, nu este nevoie de schimbarea întregii baterii, ci doar a modulului defect. Înlocuirea uneia costă, însă, câteva mii de euro. Durata unui motor clasic pare să fie mai avantajoasă aici dintr-un motiv foarte simplu: are o durată de viață mai îndelungată. 

Motoarele termice reprezintă - încă - o alegere viabilă și oferă mai multe opțiuni când vine vorba de costurile de funcționare sau de paleta mai largă de service-uri auto cu experiență. Nu putem să ne uităm nici 'rădăcinile' atât de ușor, nu-i așa? :)

Ce mașini electrice s-au vândut cel mai bine în România în 2021?

Bun, acum că v-am prezentat detaliile tehnice, ne-am gândit să tragem puțin cu ochiul și la cele mai bine vândute mașini electrice din 2021, în România. Sunteți pregătiți? 

La capitolul autoturisme 100% electrice, primele trei locuri sunt ocupate de: 

  • Dacia Spring, cu 1,537 de unități
  • Volkswagen Up, cu 387 de unități
  • Hyundai Kona, cu 334 de unități.

Mașinile pe sistem plug-in au manifestat și ele o creștere în vânzări, un clasament condus de Renault Captur, cu 229 de unități, urmat de Ford Kuga, cu 220 de unități și Mercedes Benz GLC, cu 208 de unități.

Vehiculele complet hibride, însă, par a fi avut cel mai mare impact în vânzări. Pe primul loc se află modelul Toyota Corrola, cu 2,002 de unități, urmat îndeaproape de Toyota C-HR, cu 1,880 de unități și de Toyota RAV4, care încheie clasamentul cu 1,483 de unități vândute.

În încheiere

Acum că ai aflat toate aceste detalii și că ai văzut ce companii auto domină topurile în materie de vânzări de vehicule electrice la noi în țară, suntem curioși. Ție cum ți se pare ideea de a conduce o asemenea mașină? Mai tentantă? 

Dacă răspunsul e da, atunci poate te interesează să vezi ce modele am adus pe bază de comandă la Auto Big, de la Tesla Model 3 Performance Dual Motor, la Fiat 500 La Prima Cabrio sau BMW i3. Pentru că ne place să contribuim la crearea acelui sentiment de 'potrivire perfectă' între șofer și automobil, atât când vine vorba despre motoarele termice, cât și de cele orientate către energia verde.

Pentru că cel mai important aspect este să găsim modelul care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață, principiilor după care te ghidezi sau caracteristicilor care te definesc. 

Apar mereu noi tehnologii, iar lumea și piața auto se schimbă într-un ritm rapid. Dacă e un lucru de care te putem asigura, însă, e că noi vom fi aici pe tot parcursul acestor schimbări: adaptabili, deschiși, entuziaști și nerăbdători să-ți facem cunoștință cu mașina care te reprezintă cel mai fain!

Alte noutăți și sfaturi

Află noutățile noastre precum și cele mai bune sfaturi din domeniul auto.

12 septembrie
Best-Sellers de Vară la Auto Big: Cele 3 Mărci Auto care au Dominat Sezonul
Știm, am intrat deja în forță în sezonul mai rece, dar nu-i putem spune ’au revoir’ verii fără o recapitulare a mărcilor pe c...
30 august
She Drives: 5 dintre contribuțiile femeilor în industria auto
Femei, bărbați, mai puțin contează. Important este Omul, ce semințe plantează în jurul său și ce legacy lasă mai departe. Cu ...
9 august
Road trip Inspiration: Faci un road trip la Iași? Uite 5 localuri pe care să nu le ratezi dacă ajungi în orașul lui Eminescu
Recomandări din echipa Auto BigUna dintre modalitățile prin care ajungi să cunoști cel mai bine un loc, credem noi, este prin...
Ai o întrebare?