Dacă planifici să te afli printre aceștia în următoarele luni, acest articol îți va fi de folos. Uite 5 moduri prin care poți avea grijă și de tine, și de mașina ta, pe timp de caniculă.
1. Verifică-ți cauciucurile
Presiunea din anvelopele mașinii tale devine un ‘must-check’ pe timp de vară. Motivul? Căldura poate duce la creșterea nivelului de presiune, cea mai extremă consecință fiind explozia cauciucurilor. De aceea, e important să verifici presiunea fie măcar o dată pe lună, fie înainte de fiecare drum lung pe care urmează să-l parcurgi. Bifează-l pe listă și nu vei avea motiv de îngrijorare.
2. Monitorizează viața bateriei tale
Știm, legenda spune că iarna este cel mai imprevizibil anotimp pentru bateria mașinii tale: frigul s-ar putea să-i deteriozeze durata vieții și, implicit, modul de pornire al mașinii tale. Căldura, însă, e un ‘dușman’ la fel de feroce. Aceasta poate scurta viața bateriei prin evaporarea fluidului și accelerarea procesului de coroziune.
Sfatul profesioniștilor este să ai în kit-ul de urgență din mașină un set de starter pentru baterie și, în același timp, dacă ai o baterie mai veche de 3 ani, să o testezi la un service.
3. Verifică nivelul lichidelor mașinii
Vara, e important să te hidratezi mai mult decât de obicei. Așa cum lichidele sunt importante pentru tine, e vital ca în timpul sezonului cald să monitorizezi îndeaproape și nivelul lichidelor mașinii tale. Aici vorbim de:
- Lichidul de frână
- Lichidul de răcire (antigel)
- Uleiul
- Lichidul de servodirecție
- Lichidul de parbriz
Mașina ta are senzori desemnați care să-ți dea de veste când ceva e în neregulă - poți preîntâmpina însă problemele și cu un check-up de rutină înainte de a pleca la drum lung.
4. Mentenanța exteriorului mașinii tale
Există o regulă ‘de aur’ în timpul verii când vine vorba de caroseria automobilului tău: spălarea regulată, de preferat săptămânal. Ca să eviți deteriorarea lacului, dar și posibilitatea ca praful și murdăria să se imprime pe vopseaua mașinii tale, atât spălarea, cât și folosirea de ceară sunt metode de succes.
Ceara acționează ca un scut împotriva razelor UV, a lichidelor sau a mizeriei; de altfel, formează o peliculă de sticlă deasupra vopselei care îți oferă un grad de protecție mai ridicat împotriva zgârieturilor sau a posibilității de degradare a nuanței vopselei.
E ca și cum ți-ai da mașina cu SPF! E important, totuși, să alegi produse calitative. Pentru protecție maximă, îți vei dori mereu SPF 50+, nu?
5. Accesorii care-ți vin în ajutor
Parasolarul, prietenul cel mai bun al șoferului pe timp de vară! Fie că e pliabil, are sistem de ventuze sau alegi cea mai simplă variantă a sa, acesta își va îndeplini cu succes funcția: va estompa mare parte din căldura directă a razelor UV și, astfel, va scuti principalele componente interioare (bord, volan, schimbător) de încălzirea excesivă. În timp, expunerea la temperaturi ridicate la nivel de bord poate chiar duce la crăparea acestuia.
Ce e important să știi? Să alegi un parasolar potrivit ca mărime pentru parbrizul - și luneta - modelului pe care îl conduci. Acesta trebuie să acopere cât mai bine suprafețele vizate.
Există și parasolare sau jaluzele laterale care îți scutesc pasagerii de o parte din căldura extremă. Nu este cea mai eficientă dintre soluții, însă chiar și o diferență mică este, totuși, o diferență. Alegerea depinde de nevoile tale.
Husele pentru scaune, ușor de spălat, sunt un alt accesoriu ‘nice-to-have’ în lunile care urmează. Le poți încerca și pe cele ventilate, care distribuie uniform aerul rece prin mai multe duze și care funcționează prin conectarea la priza mașinii.
Sfaturi de condus pe timp de caniculă
Să conduci în caniculă s-ar putea să fi devenit deja o inconveniență pentru tine. Meriți, însă, să te poți bucura de vacanțele cu cei dragi și de acele road trips de vară memorabile fără ca acțiunea de a fi la volan să devină un chin. Uite câteva tips & tricks de la echipă care să-ți îmbunătățească experiența condusului:
- Profită la maximum de butonul de recirculare a aerului
Dacă nu ai auzit încă de el, atunci ne bucurăm să ți-l putem prezenta noi. Butonul de recirculare a aerului, atunci când e activat, declanșează un proces prin care aerul din interiorul mașinii tale este preluat și recirculat. Despre beneficiile sale și despre cât de pont e să-l folosești pe timp de vară ți-am scris, pe larg, aici.
- Înainte de a pleca, lasă ușile larg deschise timp de 1-2 minute
Probabil ți-e familiar deja acel val de căldură care te întâmpină atunci când deschizi portiera mașinii tale după ce a stat jumătate de zi în soare. Soluția? Lasă ușile larg deschise pentru 1-2 minute înainte de a porni mașina, iar apoi, după plecarea de pe loc, recomandat e să lași geamurile deschise încă 1-2 minute, înainte de a porni aerul condiționat.
- Hidratează-te suficient
Păstrează sticle cu apă în mașină, atât pentru tine, cât și pentru pasagerii tăi. Dacă o consideri o investiție necesară drumurilor tale, poți opta și pentru o ladă frigorifică pentru portbagaj, unde vei putea ține băuturile reci și chiar și alimente.
- Folosește ochelari de soare pentru șoferi
Soarele poate juca multe feste pe timp de vară. O pereche de ochelari de soare te va feri de disconfort și de posibile incidente neplăcute în timpul condusului. Singura mențiune e să achiziționezi ochelari de soare specifici pentru șofat. Pentru condusul pe timp de zi sunt recomandate lentilele cu un factor de transmitere a luminii între 18% și 43%.
Vara asta, drumurile te așteaptă. E important să te simți confortabilă și în control la volan. Sfaturile noastre de mai sus urmăresc tocmai asta: să creeze o experiență sigură, ca să te poți bucura, apoi, de câte călătorii ai nevoie, solo sau cu cei dragi ție.